Пнеумококна коњугована вакцина штити од менингитиса, сепсе, бактеријемије, упале плућа (пнеумоније) и упале уха које изазива бактерија Streptococcus pneumoniae. Вакцину примају деца старости од 2 месеца до 5 година живота по следећој шеми:

Вакцина се даје деци почев од 2 месеца живота до 6 месеци у три дозе у размаку од најмање један месец. Примена четврте дозе се препоручује у другој години живота.

Деца узраста од 7 до 11 месеци примају две дозе вакцине у размаку од најмање месец дана. Примена треће дозе се препоручује у другој години живота.

Вакцина се даје деци почев од навршена два месеца живота и то у три дозе у размаку од најмање један месец. Деца до навршених шест месеци до једне године примају две дозе у размаку од један месец а деца после навршене једне године само једну дозу вакцине. Вакцинација је могућа до навршене две године живота а изузетно и код деце до навршене 4 године живота и то уколико имају неко од следећих стања: стања ослабљене отпорности организма, стања после трансплантације костне сржи и солидних органа, стања после спленектомије.... Пре давања вакцине деци обавезан је преглед педијатра. Даје се по препоруци педијатра.

Садржи 23 серотипа S. pneumoniae који покривају >85% инвазивних пнеумококних инфекција. Препоручује се вакцинације за све особе са хроничним обољењем старије од 2 године ако имају неко од следећих болести или стања:

  • Обољење респираторног и кардиоваскуларног система, бубрега, јетре, дијабетес, алкохолизам.
  • аспленија, српаста анемија, лимфом, мултипли миелом, Ходгкин, нефротски синдром, трансплатација органа и ткива, ХИВ инфекција

Штити истовремено од шест оболења и то од великог кашља, дифтерије, тетануса, дечје парализе, инфекције изазване хаемопхилус инфлуезае Б ( бакерија која изазива код деце упале средњег уха, менингитисе, упале горњих дисајних путева итд). Даје се деци почев од два месеца живота и то у три дозе у размаку од најмање месец дана, ревакцинација је предвиђена после годину дана од дате треће дозе..Пре давања вакцине деци обавезан је преглед педијатра Даје се по препоруци педијатра.

Вакцина против беснила даје се лицима која су доживела повреду од животиње сумњиве на беснило. Могућа је превентивна вакцинација код лица која су у повећаном ризику од инфекције и то код ветеринара,. ветеринарских техничара, ловаца, ловочувара, шумара и других лица у повецаном ризику од ове инфекције.

Вакцина се преоручује лицима у повећаном ризику од хепатитиса Б посебно здравственим радницима, лицима која болују од дијабетеса, лицима на хемодијализи, интравенским наркоманима, лицима која живе са особом која је HbsAg позитивна, особљу и штићеницима посебних инсититуција, особама изложеним повећаном ризику због свог сексуалног понашања.

Ова вакцина штити од дифтерије, тетануса и пертусиса. Даје се деци старијој од 2 месеца живота па до навршене пете године. Вакцина се посебно препоручује деци која су имала поствакциналне реакције на ДТП вакцину ( висока фебрилност, неутешан плач, и конвулзије). Даје се по препоруци педијатра.

Vaxigrip

Ову вакцину треба да приме:

  • особе са хоничним болестима срца и плућа, јетре, бубрега, дијабета
  • особе старије од 65 година, нарочио у колективном смештају
  • особе са ослабљеном отпорношћу организма
  • здравствени радници
  • лица која раде у јавним службама

Пре давања вакцине, обавезно се врши лекараски преглед.