Tuesday, 20 December 2016 12:59

Епидeмиолошка ситуација грипа на територији сремског округа

Written by
Rate this item
(0 votes)

На основу резултата епидемиолошког надзора над грипом, у Срему се засада региструју појединачни случајеви болести али је број оболелих на нивоу уобичајеном за ванепидемијски период. Активност вируса грипа је и даље ниска на територији Срема, а тренд оболевања je у порасту у односу на претходну недељу. На територији округа у претходној недељи код једне особе са пребивалиштем у општини Инђија вирусолошки је потврђена инфекција вирусом типа А(Н 3)

Подсећамо: Грип се најчешће манифестује високом температуром, главобољом, језом, дрхтавицом и боловима у мишићима, сувим кашљем и кијавицом. Пацијенти који имају ове симптоме, посебно ако имају неко хронично обољење, треба да се јаве свом лекару. Терапија је симптоматска (аналгетици, антипиретици, витамин Ц , деконгестиви) уз препоруку за уношење пуно течности и мировање. Мере превенције су опште и специфичне: Најважнија специфична мера је вакцинација против грипа, коју је најбоље обавити у периоду октобар-децембар док је каснија вакцинација (јануар/фебруар) дозвољена али не гарантује заштиту од вируса грипа који тада почињу да циркулишу ( за стварање имунитета на вакцину потребно је две до три недеље). Опште мере превенције грипа обухватају: · Правилно одлагање употребљених марамица-након брисања носа не држати марамицу по џеповима, у рукама или у рукаву, већ је одложити у канту за смеће

· Хигијена руку топлом водом и сапуном, нарочито након брисања носа и кијања

· Исхрана богата витаминима и уношење довољно течности у организам

· Редовно проветравање и осунчавање просторија

· Редовно чишћење, усисавање и влажно пребрисавање подова

· Редовно чишћење предмета опште употребе-мобилних телефона, тастатуре компјутера, миша, дечијих играчака (крпене играчке прави у веш машини а пластичне у топлој сапуници)

Центар за контролу и превенцију болести

Read 3597 times Last modified on Friday, 17 March 2017 13:09

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.