Monday, 01 April 2024 07:16

Март месец борбе против рака и Светски дан борбе против рака

Written by
Rate this item
(0 votes)
У месецу марту, који је у календару јавног здравља означен као месец борбе против рака, обављени су превентивни прегледи на територији сремске општине и одржано је групно предавање о значају и могућностима превенције малигних болести.

Превентивни прегледи мерења крвног притиска и нивоа шећера у капиларној крви обухватили су 135 особа, док је индивудаилни разговор о факторима ризика обављен са 97 особа. У оквиру посета подељен је едукативни материјал и сви су имали могућност да питају све што их интересује у вези свог здравља. Посебно је наглашен значај скрининг програма, и дата су детаљна упутства о начину извођења скрининга за рано откривања рака дојке и грлића материце, као и карцинома дебелог црева, који би требали у наредном периоду да значајно допринесу смањењу оболевања и умирања од наведених болести.

У средњој медицинској школи ’’Драгиња Никшић одржано је предавање на тему-Одговорни према себи и другима-ризично понашање младих и превенција ХПВ инфекције-, где су пружене информације о имунизацији против ХПВ, која је нејефикасније метода превенције карцинома грлића материце.

Превенција малигних обољења има огроман здравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер откривањем рака у раној фази ствара се могућност за његово ефикасно лечење.

Read 22 times Last modified on Monday, 01 April 2024 07:22

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.