Monday, 18 March 2024 12:21

20. MART, СВЕТСКИ ДАН ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА 2024: „Срећна уста - срећно тело“.

Written by
Rate this item
(0 votes)
Сваке године, 20. марта, свет се уједињује око помоћи у смањењу оптерећења болестима уста и зуба, које свуда погађају појединце, здравствене и економске системе.Циљ Светског дана оралног здравља је оснаживање људи знањем, вештинама и самопоуздањем да обезбеде добро орално здравље. Болести уста и зуба су водећи здравствени проблеми у многим земљама и негативано утичу на људе током читавог живота. Оне доводе до бола и непријатности, социјалне изолације и губитка самопоуздања, а често су повезане и са другим озбиљним здравственим проблемима (нпр. хроничне упале зглобова и срчаних залистака).
Ипак, нема разлога за патњу: већина стања повезаних са оралним здрављем се у великој мери могу спречити и лечити у раним фазама.
Светски дан оралног здравља је иницијатива Светске денталне федерације (Wорлд Дентал Федератион), организације која уједињује свет денталне медицине, са циљем да се постигне оптимално орално здравље за све људе. Ослања се на поступке свих који ће помоћи да се јаче чује глас о важности доброг оралног здравља. Укључите се на било који начин!

Тема кампање у периоду 2024 – 2026. година шири једноставну поруку: „СРЕЋНА УСТА - СРЕЋНО ТЕЛО“

Поруке кампање


Процењено је да болести уста и зуба погађају близу 3,5 милијарде људи, што их чини најучесталијим здравственим проблемом у свету.
Светски дан оралног здравља представља значајну платформу за подизање свести о здрављу уста и зуба и његовој кључној улози у очувању целокупног здравља, благостања и квалитета живота.

• Орално здравље је један од главних стубова целокупног здравља и благостања
Здрава уста омогућавају људима да говоре, смеју се, осете мирис, укус и додир, да жваћу и да пренесу низ емоција, уз осећај самопоуздања и без бола, нелагоде и болести, као што је зубни квар (каријес). Одржавање доброг оралног здравља може да има повољан утицај на лечење шећерне болести и може да помогне у превенцији других здравствених проблема, као што су кардиоваскуларне болести (болести срца и шлог), пнеумонија (упала плућа) и неке врсте рака. Стога је оно саставни део обезбеђивања доброг квалитета живота.
Чињеница: Не можете бити здрави без доброг оралног здравља. Болести уста и зуба могу директно да погоде ограничени део људског тела, али њихове последице имају утицај на целокупан организам.

• Утицај на факторе ризика за болести уста и зуба уједно помаже у спречавању других болести
Добра вест је да решавање 4 главна фактора ризика за болести уста и зуба, што укључује неправилну исхрану богату шећерима, употребу дувана, штетну употребу алкохола и недовољну хигијену уста и зуба, такође помаже у превенцији других болести, као што су кардиоваскуларне и респираторне болести, малигне болести и дијабетес.
Чињеница: Примена стратегија промоције оралног здравља и оснаживање људи знањем да доносе информисане одлуке може помоћи у спречавању болести.

ПРЕУЗМИТЕ ОДГОВОРНОСТ ЗА ВАШЕ ОРАЛНО ЗДРАВЉЕ

ЧИЊЕНИЦА:
Зубни каријес је најчешће обољење у свету. Последица је неправилне исхране са високим садржајем шећера као и изложености другим факторима ризика.
Једите уравнотежену исхрану са ниским садржајем шећера Одрасли не би требало да унесу више од шест кашичица шећера дневно док је за децу граница три кашичице. Разноврсна и правилна исхрана, која укључује воће и поврће, помоћи ће у одржавању здравља уста и зуба као и целокупног организма.
Избегавајте дуван Дуван у било ком обликуније безбедан. Употреба дувана доводи до повећаног ризика од болести десни и рака усне дупље. Такође изазива бојење зуба, лош задах, прерани губитак зуба као и укуса и мириса.
Ограничите употребу алкохола Спроводите добру оралну хигијену Перите зубе минимум два пута дневно пастом за зубе са флуором која зауставља накупљање плака. Добар орална хигијенска рутина у комбинацији са редовним посетама стоматологу, кључна је за превенцију болести уста и зуба.

ЧУВАЈТЕ ВАШЕ ОРАЛНО ЗДРАВЉЕ ЗБОГ ЦЕЛОКУПНОГ ЗДРАВЉА

ЧИЊЕНИЦА:
Као и код других озбиљних болести, превенција и рано откривање важни су за лечење оралних болести како би се зауставио било какав негативни ефекат на остатак вашег тела.
Ваша уста су капија вашег тела
Орално здравље је од виталног значаја за ваше опште здравље и благостање.
Рак усне дупље
Смањите ризик од рака усне дупље избегавањем употребе дувана и ограничењем уноса алкохола.
Респираторне болести
Инфекције усне дупље су повезане са повећаним ризиком од упале плућа.
Губитак зуба
Губитак зуба не треба прихватити као део природног тока старења. Губитак зуба доводи до отежаног жвакања, гутања као и лошег начина исхране.
Шећерна болест
Одржавање добре хигијене уста и зуба има позитиван утицај на лечење шећерне болести.
Деменција
Патогени повезани са инфекцијом десни били су повезан са развојем Алцхајмерове болести.
Кардиоваскуларне болести
Добро орално здравље доприноси превенцији болести срца и можданог удара.

СПРОВОДИТЕ ДОБРУ ОРАЛНУ ХИГИЈЕНУ

ЧИЊЕНИЦАA: Болести уста и зуба, као што су каријес или болести десни могу утицати на сваки аспект живота, од односа и самопоуздање у школи или на послу до способности интеракције са другима. Ипак, болести уста и зуба се могу спречити.
Ево како можете помоћи вашој усној дупљи да буде здрава током живота:
• Четкајте зубе два минута, минимум два пута дневно. Четкање зуба помаже у уклањању хране и плака, који ако се не лечи може довести до каријеса и болести десни.
• Четкајте сваку површину ваших зуба. Користите ручну или електричну четкицу за зубе да оперете све површине ваших зуба (унутрашње, спољне и површине за жвакање).
• Користите пасту за зубе са флуором. Флуорид игра кључну улогу у борби против каријеса.
• Немојте испирати уста водом одмах након четкања зуба. Уместо тога, испљуните вишак пасте за зубе.
• Замените четкицу за зубе свака три месеца. Четкање са старом, похабаном четкицом за зубенеће правилно очистити уста и зубе.
• Чистите зубе концем најмање једном дневно. Редовно чишћење помаже у уклањању хране између зуба и може смањити појаву болести десни и лошег задаха уклањањем плака који се формира дуж линије десни.
• Заштитите усну дупљу док сте у покрету. Када четкање зуба није могуће, исперите уста водом за испирање уста са флуором или жваћите жваку без шећера након оброка и ужине.
ЗАШТИТИТЕ СВОЈА УСТА ДОК СТЕ У ПОКРЕТУ

ЧИЊЕНИЦА: Жвакаћа гума без шећера доказано користи здрављу зуба јер неутралише киселине из плака.

ШТА МОЖЕТЕ ДА УРАДИТЕ?

Важно је да перете зубе два пута дневно пастом за зубе са флуором. Али ваши зуби су нападнути бактеријама и плаком више од два пута дневно. Помозите да заштитите уста док сте у покрету и после оброка и грицкалица тако што ћете урадити следеће:

• Испирајте уста водом са флуоридом
Вода за испирање уста са флуором не само да освежава дах, већ може помоћи у спречавању каријеса (зубни каријес).
• Користите конац или интерденталне четкице
Редовно чишћење помаже у уклањању хране и може смањити болест десни и лош дах уклањањем плака који се формира дуж линије десни.
• Жваћите жваку без шећера
Жвакање гуме без шећера повећава количину пљувачке коју производите, што помаже у прању. Уклоните честице хране пре него што се заробе на вашим зубима, око њих или између њих.

САВЕТИ ЗА ОЧУВАЊЕ ДОБРОГ ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА

• Користите пасту за зубе са флуором и четкицу за зубе са меким влакнима.
• Нежно померајте четкицу у малим круговима два минута по површини зуба.
• Не заборавите да оперете све стране зуба: спољашњу, унутрашњу, као и површине за жвакање.
• Испљуните пасту за зубе, мало након тога сачекајте и онда исперите водом. На тај начин се даје флуору време да заштити површину зуба.
• Никада немојте јести након прања зуба после вечере. Одлазак у кревет са чистом усном дупљом је изузетно важан.

УРАВНОТЕЖЕНА ИСХРАНА СА МАЛИМ САДРЖАЈЕМ ШЕЋЕРА

• Једите добро избалансиране оброке који садрже мало шећера и пуно воћа и поврћа.
• Одрасле особе не би требало да имају више од шест кашичица шећера дневно; деца не би требала да конзумирају више од три кафене кашике дневно.
• Избегавајте шећер који се додаје у храну и пиће.
• Обратите посебну пажњу на то колико шећера додајете када припремате оброке.
• Избегавајте „празне калорије“, као што су освежавајући безалкохолни и алкохолни напици
• Трудите се да слатке грицкалице и посластице између оброка сведете на најмању могућу меру. Узимање шећера током дана повећава ризик од развоја каријеса.
• Нека вода буде Ваш главни напитак. Редовно конзумирање слатких напитака није лоше само за ваше орално здравље, већ повећава ризик и од развоја дијабетеса типа 2.

Izvor:
1.https://www.worldoralhealthday.org//?lng=lat&cir=&link=3-18-3553
2. http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-4102/?lng=lat&cir=&link=3-18-3553
Read 58 times Last modified on Monday, 18 March 2024 13:15

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.