Thursday, 01 February 2024 13:27

31. ЈАНУАР- НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

Written by
Rate this item
(0 votes)
Национални дан без дувана у насој земљи традиционално се обележава 31.јануара, а слоган овогодисње кампање је “365 дана без дувана ‘’.

Пушење је доказано један од најзнацајнијих фактора ризика који утицу на превремено обољење али и умирање , како у свету тако и код нас. Научно су чврсто утемељени докази да је пушење један од главних узрочника кардиоваскуларног и обољења респираторног система, почев од обичних прехлада, преко грипа, све до упале плућа инвазивних инфективним узрочницима. Такође је научно доказана директна веза између пушења и преко 20 типова и подтипова малигних обољења.

Ако знамо да годишње у свету умре 8 милиона људи од последица пушења дувана а у Србији 15 000, онда нам треба доста физичке и менталне снаге да се изборимо са овом зависности и одреди датум за остављање дувана.

Зато Завод за јавно здравље Сремска Митровица врши едукацију младих о штетности дувана не само у току кампање него и у континуитету током читаве године. Јер један дан није довољан.

Дана 31.јануара, поводом Националног дана без дувана, одржали смо едукацију ученицима осмих разреда Основне школе „Бошко Палковљевиц – Пинки“.

Делић атмосфере можете погледати на фотографијама.

Read 57 times Last modified on Thursday, 01 February 2024 13:38

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.