Wednesday, 28 June 2023 08:37

Eпидемијa салмонелозног гастроентеритиса

Written by
Rate this item
(0 votes)
У епидемији салмонелозног гастроентеритиса у предшколској установи у Сремској Митровици ( објекат Лептирић), откривеној дана 07.06.2023. , у периоду од 30.05.2023. до 11.06.2023. год регистровано је укупно 23 оболеле деце. Већина деце је имала блажу клиничку слику. Због теже клиничке слике укупно шесторо деце је било хоспитализовано.
У оквиру епидемиолошког истраживања извршено је лабораторијско испитивање затечених узорака хране, брисева радних површина и руку запослених као и ванредни обавезни здравствени прегледи запослених. У испитиваним узорцима није откривено присуство патогених узрочника.
Обзиром да није потврђено присуство патогених узрочника у храни, на рукама запослених и радним површинама, као ни узорцима столице запослених није утврђен извор заразе. Највероватнији пут преношења је феко-орални, односно контактом.
Обзиром на специфичност колектива ( узраст деце) препоручује се пооштравање мера личне и опште хигијене у установи уз обавезан надзор васпитача над одржавањем личне хигијене деце.

Др Марија Лазаревић
Начелник Центра за контролу и превенцију болести
Read 319 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.