Monday, 03 October 2022 10:28

Национална недеља промоције дојења 3–10. октобра 2022. године „ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ – ЕДУКУЈ И ПОДРЖИ”

Written by
Rate this item
(0 votes)
„ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ – ЕДУКУЈ И ПОДРЖИ”
СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА је глобална кампања, чији је иницијатор Светска алијанса за подршку дојењу, која се одржава у преко 150 земаља света, са циљем да се створи и подигне друштвена свест о значају и предностима дојења, али и да се обезбеди подршка дојењу, чиме се унапређује заштита здравља мајке и детета. Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години, која симболично представља трајање трудноће, а ове године обележиће се у периоду од 3. до 10. октобра, под слоганом „ИСТУПИ ЗА ДОЈЕЊЕ – ЕДУКУЈ И ПОДРЖИ”.
Циљеви Светске недеље дојења 2022. године су:
• Информисати људе о вези између дојења и социјалне подршке родитељима.
• Јачање подршке вредностима родитељства и родно уједначеним социјалним нормама на свим нивоима, ради пружања подршке дојењу.
• Сарадња са појединцима и организацијама који пружају подршку родитељима.
• Повећање подстицаја родне равноправности у области социјалне заштите како би се унапредило дојење.
Поводом обележавања Националне недеље промоције дојења Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, као и сваке године до сада, расписао је конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа, до 30. октобра 2022. године. Овогодишња тема је „ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ: МАЈЧИНО МЛЕКО НАЈБОЉА ХРАНА”. Циљ конкурса је да се подстакне здравствено-васпитни рад у предшколским установама и основним школама на тему подршке дојењу, као најоптималнијем начину исхране новорођенчади и одојчади.
Read 272 times Last modified on Monday, 03 October 2022 10:31

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.