Thursday, 29 September 2022 08:52

Дистрибуција вакцине против сезонског грипа

Written by
Rate this item
(0 votes)
За потребе становника нашег округа Заводу за јавно здравље Сремска Митровица дистрибуирано је укупно 18240 доза вакцине против сезонског грипа. У току је дистрибуција исте ка домовима здравља на територији округа.
Идеални период за спровођење вакцинације против грипа је октобар и почетак новембра, пре „захуктавања“ сезоне акутних респираторних инфекција. Наравно, вакцинација се може спровести и касније, али будући да је вероватноћа заражавања већа, већа је и вероватноћа да се неће на време створити заштитни имунитет након вакцинације.
Осим вакцинације, треба редовно спроводити и остале мере које помажу спречавању ширења вируса грипа- покривање носа и уста марамицом (марамицу бацити у канту), прање и/или дезинфекција руку, посебно након кашљања и кијања, избегавати контакте са болесним особама, у случају оболевања код куће и “одлежати“, просторије редовно влажно пребрисавати и ветрити (како би се смањила концентрација вируса), прати дечије играчке и дезинфиковати све предмете који се често додирују.

Центар за контролу и превенцију болести

Све о имунизацији против груипа у Републици Србији можете наћи на адреси ИЗЈЗ Србије“др Милан Јовановић Батут“
lhttps://www.batut.org.rs/download/aktuelno/grip2223.pdf
Read 355 times Last modified on Thursday, 29 September 2022 08:55

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.