Wednesday, 30 December 2020 11:09

Ментално здравље - Подршка од самог почетка

Written by
Rate this item
(0 votes)
“Ментално здравље породице - Подршка од самог почетка” је програмски задатак који спроводи Институт за јавно здравље Војводине под покровитељством Покрајинског секретаријата за здравство АП Војводине, а у сарадњи са заводима за јавно здравље у Војводини.
Програмски задатак има за циљ да оснажи породицу од момента формирања партнерског односа и одлуке о заједничком животу, преко момената планирања родитељства и животних догађаја који могу да прате тај период као што су трудноћа, изазови у трудноћи (спонтани побачај и стерилитет), до првих месеци родитељства.
Ово су животни периоди и догађаји који захтевају значајне адаптације и реорганизације, како на психолошком плану, тако и у свакодневном функционисању у свим сегментима (партнерски однос, односи са породицом порекла, односи са пријатељима и у пословном окружењу), те представљају и изазове за ментално здравље. Традиционалан став да трудноћа, порођај и добијање детета за породицу представља само стање среће и емоционалног благостања подразумева се и генерализује. Већина трудница и породиља, њихових партера и особа које имају потешкоће у психичком функционисању осећају нелагоду, стид и кривицу да говоре о својим тегобама и обрате се за емоционалну и стручну подршку када би то било корисно.
Кроз овај програм, с једне стране желимо да пружимо савете паровима за неговање складних парнерских односа и бригу о менталном здрављу породице, а са друге стране желимо да покренемо разговор о овим темама о којима се често ћути.
Позивамо вас да прочитате наше психолошке текстове организоване у 5 тематских целина који се налазе на посебном сајту програмског задатка и пронађете бројне савете о почецима породичног живота.
Такође, припремили смо и брошуре које можете преузети (испод вести у зони за преузимање):
• Прве године заједничког живота - период усаглашавања
• Како да се психолошки припремимо док чекамо бебу?
• Подршка породици са искуством спонтаног побачаја
• Први кораци у родитељству
Read 483 times Last modified on Wednesday, 30 December 2020 11:20

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.