Friday, 20 March 2020 13:15

OSNOVNE PREPORUKE ZA SPREČAVANJE PRENOSA INFEKCIJE NOVIM KORONAVIRUSOM

Written by
Rate this item
(1 Vote)
Preporuka za sve
Radnici koji su prehlađeni (sa povišenom telesnom temperaturom, kašljem kijanjem i bolovima u telu) – treba da ostanu kod kuće i jave se izabranom lekaru telefonom, radi konsultacije. Ako su u nedoumici, treba da potraže informacije na sajtu Ministarstva zdravlja covidrs , doma zdravlja, zavoda/instituta za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova, a ako i posle toga imaju dodatna pitanja, da nazovu dežurne brojeve telefona kol centara instituta/zavoda za javno zdravlje.
• Ako neko ima tek početne znake prehlade, obezbedite mu masku, uputite radnika da se javi svom izabranom lekaru i obezbediti zamenu.
• Organizovati rad tako da osobe istih kvalifikacija i sistematizovanih na ista radna mesta rade u različitim smenama kako bi se u slučaju oboljevanja jedne od njih sprečilo širenje bolesti i obezbedilo nesmetano obavljanje posla

Za zaposlene u kancelarijama
• Za zaposlene koji mogu obavljati svoje radne zadatke na taj način organizujte rad od kuće.
• Obezbedite distancu između zaposlenih od najmanje 1 metra, a poželjno i veću.
• Na radnom mestu obezbediti često provetravanje radnih prostorija, prostorija za odmor, toaleta, hodnika...
• Obezbediti sredstva za higijenu ruku zaposlenih (zidni dozatori za tečni sapun/dezinficijense, lične doze, dezinfekcione maramice...). U suprotnom preporučiti zaposlenima da koriste lične zalihe sredstava za higijenu ruku, pored redovnog i čestog pranja ruku vodom i sapunom
• Obezbediti pojačanu dinamiku čišćenja, pranja i dezinfekcije svih površina u kancelarijama (podovi, rukohvati, kvake, vrata) hlornim preparatima dok se radne površine, tastaure, telefoni, miševi, mobilni telefoni, pribor za pisanje, heftanje, makaze, naočare, stakla i sve drugo što dolazi u direktan kontakt sa rukama, dezinfikuje sredstvom na bazi alkohola. Ukoliko niste u mogućnosti da bilo šta od navedenih preparata nabavite, preparati za održavanje higijene domaćinstva na bazi hlora takođe mogu poslužiti svrsi, pri čemu treba voditi računa o koncentraciji koja neće biti štetna po zdravlje ljudi.
• Naročito pojačati održavanje higijene na:
o kvakama ulaznih i prolaznih vrata (ako su dvostruka, unutrašnja vrata mogu biti i zaglavljena)
o čvrstim površinama na šalterima, hemijskim olovkama
o ručkama od liftova i dugmadima u liftu
o kvakama od vrata
o drškama gilendera na stepeništima
o slavinama
o dugmadima i ručkama WC-kotlića
o baterijama sa sapunom
• Krpe koje se koriste za pranje i dezinfekciju redovno prati. Ne koristiti i ne mešati iste krpe za brisanje podova i radnih površina (odvojeno prati u odnosu na ostale tkanine).
• Zaposleni treba da koriste lift samo ako ne mogu peške, a u liftu se u odnosu na kapacitet i kubaturu i potrebu držanja rastojanja od 1 m određuje broj osoba koje ga mogu koristiti
• Ukoliko ne postoji fizička barijera između službenika i klijenata (staklo, pleksiglas i sl.), treba razmotrititi postavljanje fizičke barijere između zaposlenih i klijenata. Samu barijeru je neophodno tokom radnog vremene dezinfikovati sa obe strane najmanje tri puta, najbolje posle svakog klijenta. Ukoliko je isto nemoguće, treba razmotriti drugačiju organizaciju rada.
• Instistirati na on-line plaćanju usluga kad god je to moguće
• Na šalterima, omogućiti plaćanje usluga platnim karticama ili plaćanje usluga mobilnim aplikacijama.
• U toaletima je neophodno obezbediti stalan dotok zdravstveno ispravne vode, upotrebu sapuna, papirnih ubrusa i dezinfekcionih sredstava. Ukoliko postoje aparati za sušenje ruku neophodno ih je najmanje tri puta na dan dezinfikovati, održavati filtere i adekvatno ih menjati.
• Preporučuje se upotreba vode za piće iz javnog vodovoda. Ukoliko se koristi voda iz aparata, neohodna je redovna dezinfekcija svih slavina, ručica i delova koji se hvataju ili pritiskaju pri punjenju čaša. Isto se odnosi na aparate za kafu ili vending mašine. Sve površine je neophdono redovno oprati (minimalno jednom na dan) i dezinfikovati sve površine koje se dodiruju pri kupovini napitaka ili hrane.
• Za ishranu zaposlenih koristiti upakovanu hranu, pre i nakon jela obavezno dezinfikovati ruke. Otpatke prikupljati u za to namenski određene posude. Ne preporučuje se da u trpezariji ili prostoru za ishranu bude veći broj zaposlenih odjednom. Odrediti dinamiku kojom zaposleni obeduju tako da u datoj prostoriji bude manji broj zaposlenih uz razmak od minimum 1 metra između njih i stalno provetravanje prostorije.
• Nakon povratka sa radnog mesta kući obuću treba dezinfokovati hlornim preparatom ili drugim dezinfekcionim sredstvom. Radnu obuću ne koristiti za druge namene. U stambenim jedinicama ne nositi obuću koja se koristila za kretanje za otvorenom ili radnom mestu.
• Zaposleni koji imaju obavezu nošenja uniformi, istu treba svaki dan da menjaju. Ukoliko se radna odeća pere kući, neophodno je istu prati na visokim temperaturama, a nakon sušenja, ukoliko vrsta materijala dozvoljava, peglati.
Za radnike u pogonima
Obezbediti razmak od minimum 1 metar između zaposlenih. Izbegavati rukovanje i ljubljenje prilikom pozdravljanja. Ukoliko pogoni imaju prozore i to je izvodljivo, često provetravati. Postaviti plakate kojima se zaposleni podsećaju na poštovanje držanja rastojanja, put kretanja I slično) kao I mere higijene ruku.
Na radnom mestu obezbediti tečni sapun, tekuću vodu, sredstva za higijenu ruku ( dozatori za tečni sapun/ dezinficijens, fenomati, papirni ubrusi) . Pranje ruku minimum 20 sekundi, obavezno po dolasku na posao, pre jela/užine kao I po izlasku iz toaleta ili po završetku prljavih poslova. Postaviti sredstva na više lokacija kako bi se podstakla higijena ruku. Ako ruke nisu vidno zaprljane, mogu se koristiti I dezinficijensi za ruke na bazi alkohola u vidu gela ili tečnosti. Na ulazu u objekat vidno naglasiti značaj sprovođenja higijene ruku u svim radnim prostorijama. Obezbediti beskontaktne posude za odlaganje upotrebljenih maramica. Obezbediti zaštitnu opremu ( maske za lice, nesterilne rukavice) za one zaposlene koje su u čestom bliskom kontaktu (<1m) sa većim brojem zaposlenih ili klijenata.

ЛИТЕРАТУРА:

CDC. Interim Guidance for Businesses and Employers. Plan, Prepare and Respond to Coronavirus Disease 2019.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/guidance-business-response.html
OSHA. Guidance on Preparing Workplaces for COVID -19.
https://www.osha.gov/Publications/OSHA3990.pdf
FDA. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).
https://www.osha.gov/Publications/OSHA3990.pdf https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/mcm-issues/coronavirus-disease-2019-covid-19-frequently-asked-questions

Izvor: Institut za javno zdravlje Vojvodine
Read 1105 times Last modified on Friday, 20 March 2020 13:28

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.