Tuesday, 17 March 2020 13:23

Обавештење о актуелној епидемиолошкој ситуацији

Written by
Rate this item
(0 votes)
Завод за јавно здравље Сремска Митровица у складу са законском регулативом представља регионалну установу која прати и анализира здравствено стање становништва за територију округа за коју је основан и спроводи све активности из области јавног здравља. Завод за јавно здравље Сремска Митровица одговорно прати епидемиолошку ситуацију на територији округа. Нема разлога за панику, али опрез свих суграђана је неопходан. У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом Влада Републике Србије прогласила је ванредно стање због пандемије COVID-19. Завод за јавно здравље Сремска Митровица, као и све здравствене установе у Србији, поступају у складу са ажурираним алгоритмима које доставља Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.
На путу али и у свакодневном животу, потребно је стриктно придржавати се свих мера превенције респираторних инфекција, дате у наставку.
Мере превенције респираторних инфекција подразумевају избегавање контаката са особама које имају знаке и симптоме прехладе или обољења сличног грипу (држати одстојање веће од 1 метра), избегавање масовних окупљања и боравка у затвореном простору где борави велики број особа (забрана јавног окупљања до 50 људи је на снази), појачана и честа хигијена руку (прање руку водом и сапуном минимум 20 секунди а када то није могуће, коришћење алкохолних препарата за дезинфекцију руку. Уколико сами имате знаке респираторне инфекције, немојте боравити у затвореном простору где се налази велики број особа, приликом кашљања и кијања покријте нос и уста папирним марамицама, а након употребе марамицу одмах баците у корпу за отпатке а руке одмах оперите или дезинфикујте. Ношење маски се првенствено препоручује болесним особама у контакту са другим људима. Уколико сте болесни или сте у ризику од тежих облика болести а неизбежно је да будете на месту заједно са великим бројем људи (чекаонице, поште, аеродроми, железничке и аутобуске станице) саветује се ношење маски преко уста и носа, које се мењају чим постану навлажене.
Апелујемо да се суграђани придржавају свих препорука и даљих упутстава.
Read 880 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.