Monday, 30 September 2019 10:36

Обележен Светски дан контрацепције 26.09.2019. године

Written by
Rate this item
(0 votes)
Поводом Светског дана контрацепције 26.09.2019. године, Завод за јавно здравље Сремска Митровица посетио је Прехрамбено-шумарску и хемијску школу у Сремској Митровици и средњу техничку школу „Миленко Веркић Неша“ у Пећинцима и дао допринос у обележавању овог значајног датума на прикладан начин, са младим суграђанима. Др Бојана Цањар, специјалиста социјалне медицине, одржала је интерактивно предавање ученицима I,II и III разреда, на којем су се млади упознали са основним појмовима везаним за сексуално и репродуктивно понашање, физиологијом полних органа и репродукције, правилној хигијени тела, нарочито полних органа, шта све спада у ризичан сексуални однос, шта значи рано ступање у сек.односе и које последице носи, шта је одговорно сексуално понашање, које су поуздане методе контрацепције, а које непоуздане и што је јако важно, ученици су имали прилику да практично овладају вештином правилног коришћења кондома, као јединог контрацептивног средства које истовремено штити и од нежељене трудноће и полно преносивих инфекција. Имали су прилику да науче и препознају најчешће инфекције које се преносе полним путем, као и коме и када да се обрате за помоћ.
Услед незнања, непотпуне или нетачне информисаности, али и олаког ступања у сексуалне односе, млади се суочавају са нежељеном адолесцентном трудноћом, која се често завршава абортусом, или са полно преносивим инфекцијама, које неретко могу оставити дуготрајне, па и трајне последице по здравље.
Према последњем Истраживању здравља становништва РС из 2013. године, 33% младих узраста 15-19 година је ступило у сексуалне односе и то значајно више дечака него девојчица. Већина њих је прво сексуално искуство имало у 17 години, девојке просечно у 18. Од укупног броја сексуално активних испитаника, њих 74% је користило кондом са повременим партнерима. Оно што је занимљиво је да употреба кондома са повременим партнерима опада са старошћу. Ако посматрамо жене у репродуктивном добу 15-49 година, тек свака пета је користила неко од поузданих средстава и метода контрацепције. Контрацептивна пилула се користи 5 пута ређе него у земљама Европе, интраутерина контрацепција 4 пута ређе, док се прекинут сношај, као традиционални и непоуздани метод користи 4 пута чешће код жена у Србији у односу на жене Европе. Што се тиче коришћења мушког кондома, нема значајније разлике у односу на европске земље.
ЗЗЈЗ СМ у току својих редовних здравствено васпитних активности спроводи часове посвећене репродуктивном здрављу ученицима средњих школа и виших разреда ОШ, како у граду, тако и на територји округа. Циљ ових предавања је да ученици стекну адекватна знања и вештине пре него што ступе у сексуалне односе, што је нужно за формирање правилних ставова и понашања у вези са репродуктивним здрављем; да, уласком у свет одраслих, преузму одговорност над својим и здрављем свог партнера. Зато је од изузетне важности да се са оваквим часовима настави и даље и да се тема репродуктивно здравље инкорпорира, по могућству, у редовну наставу.
У досадашњем раду са ученицима, наилазили смо на добар пријем код ученика, влада изузетна заинтересованост младих за ову тему, тема је интригантна, недовољно позната, узбудљива, па често у току предавања буде и хумора, стида, али и врло конкретних питања, отворених разговора, као и питања у поверењу. Скоро па се редовно провуче и неки духовити коментар и доскочица, вредан да уђе у „збирку најбољих бисера“, због чега ове часове воле и ученици и њихов предавач.

Read 1223 times Last modified on Monday, 30 September 2019 10:42

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.