Thursday, 05 January 2017 13:56

Епидeмиолошка ситуација грипа на територији сремског округа

Written by
Rate this item
(0 votes)

На основу резултата епидемиолошког надзора над грипом, у Срему се засада региструју појединачни случајеви болести али је број оболелих и даље на нивоу уобичајеном за ванепидемијски период. Активност вируса грипа је и даље испод епидемијсклог прага посматрано за целу територију округа. У општинама Сремска Митровица, Инђија, Рума и Стара Пазова је регистрован растући тренд оболевања, док је у општинама Шид и Рума тренд оболевања стабилан у односу на претходну недељу. 
Од октобра 2016 године, на територији сремског округа инфекција вирусом грипа је потврђена код десет особа са територије шест општина сремског округа (тип AH3). Регистрован је и један смртни исход који се може повезати са обољењем од грипа код имунокомпромитоване особе. Анализу узорака је извршио Институт за јавно здравље Војводине. 

 Подсећамо: Грип се најчешће манифестује високом температуром, главобољом, језом, дрхтавицом и боловима у мишићима, сувим кашљем и кијавицом. Пацијенти који имају ове симптоме, посебно ако имају неко хронично обољење, треба да се јаве свом лекару. Терапија је симптоматска (аналгетици, антипиретици, витамин Ц , деконгестиви) уз препоруку за уношење пуно течности и мировање. Мере превенције су опште и специфичне: Најважнија специфична мера је вакцинација против грипа, коју је најбоље обавити у периоду октобар-децембар док је каснија вакцинација (јануар/фебруар) дозвољена али не гарантује заштиту од вируса грипа који тада почињу да циркулишу ( за стварање имунитета на вакцину потребно је две до три недеље). Опште мере превенције грипа обухватају: · Правилно одлагање употребљених марамица-након брисања носа не држати марамицу по џеповима, у рукама или у рукаву, већ је одложити у канту за смеће

· Хигијена руку топлом водом и сапуном, нарочито након брисања носа и кијања

· Исхрана богата витаминима и уношење довољно течности у организам

· Редовно проветравање и осунчавање просторија

· Редовно чишћење, усисавање и влажно пребрисавање подова

· Редовно чишћење предмета опште употребе-мобилних телефона, тастатуре компјутера, миша, дечијих играчака (крпене играчке прави у веш машини а пластичне у топлој сапуници)

Read 3715 times Last modified on Monday, 20 March 2017 08:02

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.