Monday, 07 October 2019 12:01

Одржана манифестација „Дај педалу раку”

Written by
Rate this item
(0 votes)
Протеклог викенда, на Тргу Ћире Милекића у Сремској Митровици, поводом међународног месеца борбе против рака дојке, одржана је манифестација „Дај педалу раку” која је организована у још 22 града у Србији.
Циљ манифестације је подизање свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностиковања и лечења болести, као и промовисању здравих стилова живота нарочито спорта, стављајући акценат на бициклизам који је идеалан како у превенцији тако и у рехабилитацији после операције рака дојке.
Манифестација је подразумевала симболичну вожњу бициклом од центра града до градске плаже, а активно учешће у вожњи су узели представници удружења, спортских клубова, локалне самоуправе, као и здравствених установа и институција.
Рак дојке је да подсетимо, најчешћи малигни тумор и један од водећих узрока превремене смртности жена у Србији и излечив у 90% ако се открије на време. Последњих деценија бележи се константан пораст броја оболелих, а један од највећих проблема је касно откривање и дијагностика рака, најчешће у одмаклој фази болести.
Према званичним подацима Европског регистра за рак наша земља се налази на другом месту по броју смртних случајева од ове врсте карцинома. Годишње од рака дојке, умре 1600 жена.

Read 526 times Last modified on Monday, 07 October 2019 12:05

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.