Friday, 02 August 2019 11:51

Безбедна вожња у путничким возилима на високим температурама

Written by
Rate this item
(0 votes)
Сезона годишњих одмора повећава број учесника у саобраћају, а и могућност већег броја саобраћајних незгода. Статистике показују да се највећи број саобраћајних незгода дешава лети и то најчешће у јулу, августу и септембру. Како би смо путовали безбедно, потребно је придржавати се одређених савета за вожњу у летњим условима.
Препоруке за вожњу у путничком аутомобилу у летњим условима:
Не улазите у аутомобил који је стајао на сунцу, обавезно отворите сва врата и прозоре, укључујући и пртљажник. Тако ће те проветрити и за неки степен расхладити ваздух у аутомобилу.
Употреба клима уређаја треба да омогући да унутрашња температура буде нижа 5 до 7 степени од спољашње. Никако не подешавати климу у аутомобилу на најјачи степен хлађења.
Током вожње по високим температурама и путовањем на дужим релацијама потребно је правтити паузе на свака два сата. Током паузе проветрите возило, лагано се истегните, унесите течност (воду или природне сокове) да би отклонили прве знаке умора који се обично јављају након другог сата вожње.
Велике врућине представљају ризик по безбедну вожњу, јер много брже доводе до умора и исцрпљености. Умор је узрочник сваке треће саобраћајне незгоде на путевима, а неминован је пратилац дугих вожњи, нарочито у ноћним и неповољним климатским условима, попут великих врућина. Како бисте спречили или одложили настанак умора у току вожње, пре путовања се добро наспавајте и одморите.
Вожнња под утицајем психоактивних супстанци и/или алкохола је огроман ризик за све учеснике у саобраћају.
Употреба сигурносног појаса је обавезна за сваког путника у возилу било да је у питању возач, сувозач или путник на задњем седишту. Према подацима Светске здравствене организације, употреба сигурносних појасева за возаче и путнике на предњим седиштима смањује ризик од смртног исхода за готово 50 одсто, док за путнике на задњим седиштима тај проценат у појединим деловима света износи и до 75 одсто. Према резултатима Истраживања здравља становника Републике Србије Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” 2013. године, 50,3% деце је навело да увек користи сигурносни појас, што је знатно мање у односу на 2006. годину када је проценат био већи 60%. Чешће сигурносни појас користе деца у добној групи 11–14 година (60,8%), у односу на децу 7–10 година (39,9%).
Нажалост, деца најчешће страдају као путници у возилима, а један од разлога је некоришћење или неправилно коришћење ауто седишта. Правилно коришћењње аутоседишта умањује ризик страдања одојчади за око 70% а код деце узраста 1–4 године за 54%. Код деце узраста 4–7 година помоћна седишта умањују ризик тешких повреда за 59%.
Никада и ни под којим околностима не оставwајте децу у паркираном возилу на сунцу. Чак и са отвореним прозорима, температура у ауту се за 10 минута може попети на 40 степени ако је напољу 25, а ако је напољу 35, температура у ауту достиже и 50. подељак. Деца су осетљива на екстремне температуре, па се могу прегрејати три до пет пута брже него одрасле особе.
У случају прегрејавања код деце може доћи до топлотног удара који може имати фаталне последице. Зато је важно препознати његове симптоме: раздражљивост, малаксалост, поспаност, дезоријентисаност, повећана телесна температура, повраћање, конвулзије, несвестица.Уколико приметите неки од симптома прегрејавања, важно је неодложно реаговати:
• Дете одмах склоните из прегрејаног аутомобила,
• Идите у хладовину. На тај начин ће температура тела да се снизи,
• Скините дете. То ће помоћи да се расхлади, да му кожа дође у директан контакт са ваздухом,
• Да би се тело што брже и што боље расхладило, потребно је да дете квасите водом. Расхладите га тако што ћете поквасити пешкир млаком водом и њиме га освежавати
• Препоручује се да положите хладне облоге на врат, препоне, и под пазух. У пределу тих делова тела се налазе крвни судови најближи кожи, па се хлађењем тих подручја убрзава снижавање температуре целог тела.
Од велике је важности да дете не дехидрира. Дајте му течност, а ако је већ дехидрирало (узнемиреност, раздражљивост, поспаност, клонулост, хладна кожа, током плакања нема суза, суве усне, сув и обложен језик, упале очи, увучена фонтанела код беба и сл.) дајте детету по неколико гутљаја на сваких петнаестак минута.
Обавезно потражите сасасавет лекара у најближој здравственој установи!
Уколико водите на пут и кућног љубимца – ако се вози пас на задњем седишту потребно га је везати посебно дизајнираним појасевима за псе, док мали кућни љубимци имају посебне путне кутије. Никада кућне љубимце не остављајте у паркираном аутомобилу на сунцу.
Срећан пут!
Read 697 times Last modified on Friday, 02 August 2019 11:53

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.