Friday, 05 July 2019 11:08

Епидeмиолошкe карактеристике и мере превенције грознице Западног Нила

Written by
Rate this item
(0 votes)
На основу података достављених Центру за контролу и превенцију болести Завода за јавно Сремска Митровица (у складу са Препорукама за надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији у сезони 2019. године Института за јавно здравље Србије) и лабораторијских критеријума (према препорукама Европског центра за превенцију и контролу болести) до 05.7.2019. године на територији округа нису регистровани случајеви оболевања од грознице Западног Нила. Основни циљ спровођења надзора је рано откривање случајева оболевања и њихова географска дистрибуција, откривање фактора ризика за заражавање и одређивање популације под високим ризиком.
Сезонски надзор над обољењем почео је 1. јуна и трајаће до прве половине новембра месеца. За наше географско подручје карактеристично је да вектори постају активни у пролеће (март/април), а период њихове интензивне активности је од краја маја до септембра. Подсећамо на основне карактеристике обољења и мере превенције:
Грозница Западног Нила је сезонско обољење које се најчешће преноси убодом зараженог комарца и које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора – комараца. Први оболели се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број оболелих особа се пријављује током августа месеца.
  • Употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном.
  • Ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје.
  • Препоручљиво је да одећа буде комотна, јер комарци могу да убадају кроз припијену одећу.
  • Избегавање боравка на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору.
  • Употреба заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета.
  • Редукција броја комараца у затвореном простору.
  • По могућству боравак у климатизованим просторима, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен.
  • Избегавање подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре.
  • Смањење броја комараца на отвореном уређењем зелених површина и исушивањем извора стајаће воде. На тај начин смањује се број места на које комарци могу да положе своја јаја. Редовно (најмање једном недељно) треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименки. Уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду.
.
Центар за контролу и превенцију болести
Read 572 times Last modified on Friday, 05 July 2019 11:43

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.