Monday, 01 July 2019 11:23

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 26. ЈУНА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ ДРОГАМА

Written by
Rate this item
(0 votes)
Завод за јавно здравље Сремска Митровица је поводом обележавања 26. јуна Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама организовао конференцију за медије, чији је циљ био да се јавност упозна са овим значајним датумом из календара здравља, као и да се представе активности које је спровео Тим за борбу против наркоманије у школама за Сремски округ у школској 2018/2019. години. Конференцији су присуствовали Др Бојана Цањар, спец. социјалне медицине ЗЗЈЗ, као координатор Тима, затим Др Јован Николић педијатар ДЗ С.Митровица; Горан Влаисављевић, полицијски инспектор ПУ СМ; Дејан Кнежевић, судија Вишег суда у Ср. Митровици и Биљана Божић, школски психолог, ОШ“Добросав Радосављевић Народ“.
Завод за јавно здравље Сремска Митровица је у октобру 2018. године отпочео са реализацијом програма превенције злоупотреба дрога у школама на територији Сремског округа, који је формиран на иницијативу Комисије Владе Републике Србије за борбу против наркоманије. У складу са овим планом, формиран је мултисекторски Тим за борбу против наркоманије у школама за територију округа, кога чине лекари, психолози, наставници, социјални радници, представници МУП-а, тужилаштва, Вишег суда. Сви чланови Тима присуствовали су једнодневној обуци у организацији Министарства Здравља РС и Института за јавно здравље Војводине, на Медицинском факултету Универзитета у Новом саду. Тимом за борбу против наркоманије у школама на територији Сремског округа координира Завод за јавно здравље Сремска Митровица.
У оквиру овог програма, спроводе се едукације на тему превенције злоупотребе психоактивних супстанци (ПАС) у школама, у виду трибина намењених ученицима VII разреда основних и I разреда средњих школа, затим трибина намењених наставницима, као и трибина на којима учествују родитељи.
У току школске 2018/2019. године Тим је обишао све основне и средње школе на територији Срема, спровео укупно 120 трибина, којима је присуствовало 4400 ученика, преко 1000 наставника и око 740 родитеља.
Циљ ових трибина је да се утиче на ниво свести како родитеља, тако и наставника, о све присутнијем проблему злоупотребе психоактивних супстанци код младих. Посебан акценат се ставља на радионичарски рад са ученицима, у току којег ученици треба да стекну вештине како да препознају ризичне ситуације у којима млади пробају дрогу, како да избегну те ситуације, као и како да се одупру притиску и лошем утицају вршњака и да јачају самопоуздање, коме и када да се обрате за помоћ.

Read 554 times Last modified on Monday, 01 July 2019 11:26

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.