Tuesday, 26 March 2019 09:37

Обележен Светски дан вода

Written by
Rate this item
(0 votes)

Светски дан вода 2019. обележен је 21. марта предавањем др Николе Калинића у основној школи „Симеон Араницки“ у Старој Пазови. Поводом обележавања 22.марта, Светског дана вода у Градској кући је одржана трибина на тему „ВОДА ЗА СВЕ – НЕ ОСТАВЉАЈТЕ НИКОГА ИЗА СЕБЕ“ за ученике средњих и виших разреда основних школа. Трибину су организовали ЈКП Водовод Сремска Митровица, Прехрамбено шумарска и хемијска школа и Завод за јавно здравље Сремска Митровица.
Назив трибине је тема под којом се и у свету обележава овај дан, са намером да се пажња фокусира на важност воде и заговарање одрживог управљања водним ресурсима.
Уједињене нације су 2015. год. усвојиле Агенду према којој је одрживи развојни циљ кристално јасан: вода за све до 2030. године. По дефиницији, то значи да никога не треба оставити иза себе. Али данас, милијарде људи још увек живе без безбедне воде – њихова домаћинства, школе, радна места, фарме и фабрике боре се да преживе и напредују.
О значају воде за организам и потреби њеног очувања говорили су учесници трибине:
  1. Борислав Бабић, в.д.директора ЈКП Водовод Сремска Митровица (о водоснабдевању и унапређењу ове комуналне делатности)
  2. Аница Илибашић, шеф лаборатотије ЈКП Водовод (о производњи воде за пиће и контроли квалитета)
  3. др Бранка Малбашић, помоћник директора за медицинска питања у Заводу за јавно здравље (о улози Завода у превенцији здравља, са освртом на здравствену исправност воде за пиће)
  4. др Никола Калинић, специјалиста хигијене И хумане екологије (о томе какву воду пијемо)
  5. Жељка Малбашић, проф. (о значају воде за организам и прехрамбену индустрију)
  6. Маријана Артуков, проф. (о врстама загађујућих материја)
  7. Милица Јелић, проф. (о занимљивим чињеницама о води)
Модератор трибуне била је Биљана Ковачевић, директор Прехрамбено шумарске и хемијске школе.
Како је овом приликом речено, Митровчани пију квалитетну и здравствено исправну воду за пиће. У ЈКП Водовод су обезбеђене све фазе технолошког третмана сирове воде по савременим стандардима, а и даље се ради на унапређењу тог процеса, како би око 80 хиљада становника града и насељених места општине Сремска Митровица могли безбедно да користе воду за пиће. Након технолошког третмана сирове воде, она је здравствено исправна и потпуно безбедна за употребу. Анализе узорака воде за пиће раде интерна лабораторија ЈКП Водовод, Завод за јавно здравље Сремска Митровица и Институт за јавно здравље Војводине Нови Сад. Из Водовода је поручено да свакодневно раде на санацији кварова са циљем смањења губитака на мрежи. Истовремено, бројним реконструкцијама и изградњом нове водоводне мреже смањује се могућност кварова, што такође значајно утиче на очување овог природног ресурса. С тим у вези апелују и на потрошаче да рационално користе воду и редовно контролишу кућне инсталације.
Из Завода за јавно здравље су поручили да је вода која се уноси у организам од виталног значаја у превенцији здравља и изнели низ корисних информација о томе како вода позитивно утиче на људски организам. Стога сваког дана спроводе све активности како би свим суграђанима обезбедили хигијенски исправну и здравствено безбедну воду. Из Завода наглашавају да суграђани могу да буду спокојни и сигурни у то да такву воду и пију. Већ традиционално Завод за јавно здравље са партнерима, ЈКП „Водовод“ и локалном самоуправом, као и свим здраственим институцијама на територији Града обележава Светски дан вода.
Прехрамбено шумарска и хемијска школа кроз свој План и Програм рада подиже свест ученика о значају воде у свим аспектима живота.Од 2014. ученици смера прехрамбени техничар са својим професорима одржавају радионице и предавања о теми значаја чисте и сигурне пијаће воде. Кроз једноставне задатке и радионице под називом “Чувајмо воду – чувајмо живот” едукују и основце о значају воде и њеном рационалном коришћењу. Општи је закључак да воду сви заједно морамо рационално користити, како би је довољно оставили и онима иза нас.
Ученицима су подељени и флајери о темама којима је трибина била посвећена, а припремио их је ЈКП Водовод.
Read 206 times Last modified on Tuesday, 26 March 2019 09:41

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.