Friday, 02 November 2018 12:22

ТРИБИНЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ НАРКОМАНИЈЕ У ШКОЛАМА СРЕМСКОГ ОКРУГА

Written by
Rate this item
(0 votes)
Завод за јавно здравље Сремска Митровица отпочео је са реализацијом програма превенције злоупотреба дрога у школама на територији Сремског округа, који је формиран на иницијативу Комисије Владе Републике Србије за борбу против наркоманије. У складу са овим планом, формиран је мултисекторски Тим за борбу против наркоманије у школама за територију округа, кога чине лекари, психолози, наставници, социјални радници, представници МУП-а, тужилаштва, Вишег суда, Канцеларије за младе. Сви чланови Тима присуствовали су једнодневној обуци у организацији Министарства Здравља РС и Института за јавно здравље Војводине, на Медицинском факултету Универзитета у Новом саду. Тимом за борбу против наркоманије у школама на територији Сремског округа координира Завод за јавно здравље Сремска Митровица.
У оквиру овог програма, спроводе се едукације на тему превенције злоупотребе психоактивних супстанци (ПАС) у школама, у виду трибина намењених ученицима VII разреда основних и I разреда средњих школа, затим трибина намењених наставницима, као и трибина на којима учествују родитељи.
Циљ ових трибина је да се утиче на ниво свести како родитеља, тако и наставника, о све присутнијем проблему злоупотребе психоактивних супстанци код младих. Посебан акценат се ставља на радионичарски рад са ученицима, у току којег ученици треба да стекну вештине како да препознају ризичне ситуације у којима млади пробају дрогу, како да избегну те ситуације, као и како да се одупру притиску и лошем утицају вршњака и да јачају самопоуздање, коме и када да се обрате за помоћ.
Тим за борбу против наркоманије у школама за Сремски округ почео је са реализовањем трибина почетком октобра месеца и планирано је да се спроводе током целе школске године у свих седам општина у Срему. До краја првог полугодишта, у плану је да се обухвате основне и средње школе у Сремској Митровици, Старој Пазови, Шиду и Иригу. Чланови тима су при свакој посети наилазили на позитиван пријем од стране школа, било да су у питању ученици, наставно особље или родитељи, па су створени услови и за будућу сарадњу. Треба истаћи и да је комуникација, организованост и функционисање између чланова тима досегла врло висок ниво, базирана на међусобном уважавању, на пословној етици, као и тимској солидарности.
Активни чланови Тима за борбу против наркоманије у школама за Сремски округ су:
-Др Бојана Цањар, спец. социјалне медицине, ЗЗЈЗ Сремска Митровица- Координатор тима
-Др Нада Зец Петковић, спец. социјалне медицине, ЗЗЈЗ Сремска Митровица
-Др Јован Николић, педијатар, Дом здравља Сремска Митровица
-Др Милана Косановић, педијатар, Дом здравља Сремска Митровица
-Биљана Божић, дипл. психолог, ОШ“Добросав Радосављевић Народ“ М.Митровица
-Владица Милаковић, професор, ОШ“Трива Витасовић Лебарник“ Лаћарак
-Драгиња Лукић Ћирић, заменик јавног тужиоца, Више јавно тужилаштво, С.Митровица
-Борка Јовановић, заменик јавног тужиоца, Више јавно тужилаштво, С.Митровица
-Дејан Кнежевић, судија Вишег суда, Сремска Митровица
-Ален Ђокић, полицијски инспектор, ПУ Сремска Митровица
-Горан Влаисављевић, полицијски инспектор, ПУ Сремска Митровица
-Светлана Петровић, социјални радник, Центар за социјални рад, С.Митровица
-Јован Комненовић, социјални радник, Центар за социјални рад, С.Митровица

Координатор Тима за борбу против наркоманије у школама за Сремски округ
Др Бојана Цањар
Спец. социјалне медицине
Read 726 times Last modified on Friday, 02 November 2018 12:25

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.