Tuesday, 30 October 2018 07:30

Време је за преглед: Октобар – међународни месец борбе против рака дојке

Written by
Rate this item
(0 votes)
Октобар је месец посвећен борби против рака дојке и обележава се широм света са циљем скретања пажње на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања.
Према последњим проценама Међународне организације за истраживање рака (ИАРЦ, Глобоцан 2018), у 2018. години рак дојке је регистрован код око 2 милиона жена широм света, а преко 600.000 жена је умрло са овом дијагнозом. У структури оболевања од свих облика рака, рак дојке чини 24,2%, а у структури умирања одговоран је за 15% свих смртних исхода од рака код жена.
Високе стопе оболевања од рака дојке су и даље подједнако заступљене широм света. Од укупног броја новооболелих жена у свету, од 20 до 30% су млађе од 50 година, а око 33% су узраста између 50 и 64 године.
Охрабрује да се, захваљујући бољем преживљавању, превенцији, раном откривању и терапији, у већини развијених земаља бележи пад стопа умирања код млађих жена узраста од 20 до 49 година, а процене су да ће се у следећој деценији овај тренд наставити.
У Републици Србији се сваке године региструје више од 4100 новоотркивених случајева рака дојке и 1600 смртних исхода од ове дијагнозе. Према проценама ИАРЦ-а, жене у Србији се налазе у средњем ризику оболевања и високом ризику умирања од рака дојке. Стопе оболевања и умирања у Србији су у континуираном порасту. Забрињава чињеница да је у нашој земљи ова болест један од водећих узрока превремене смрти код жена. Мерен годинама изгубљеног живота рак дојке је на трећем месту узрока смрти код жена узраста од 45 до 64 године, после цереброваскуларних и исхемијске болести срца.
Према искуствима развијених земаља, а у недостатку довољних сазнања о узроцима настанка рака дојке, рано откривање болести је кључно за терапију, бољу прогнозу, преживљавање и квалитет живота оболелих жена. Рак дојке је, уколико се открије на време, излечив у више од 90% случајева. Зато се женама већ од 25. године препоручује да једном месечно саме прегледају дојке, а једном годишње оду код свог изабраног лекара на преглед. После 35. године, имајући у виду физиолошку структуру дојки код млађих жена, најбоља дијагностичка метода је ултразвук, а од 50. године препоручена је мамографија на сваке две године.
Према подацима Канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у програм раног откривања рака дојке је укључено 35 општина у којима се обавља скрининг мамографија, као и два мамографа који су власништво КЦ Ниш и Института за медицину рада Србије. Током првих шест месеци 2018. године на мамографски преглед позвано је укупно 58.471 жена, урађено је 18.499 мамографија и откривено је 55 жена са малигним тумором дојке.
У Србији редован превентивни преглед обави тек свака трећа жена. То објашњава чињеницу да се већ годинама у Србији региструје једна од највиших стопа умирања у Европи од рака дојке. Жене у нашој средини не користе могућности превентивних прегледа нити се у већем броју одазивају на скрининг програме. Оно што треба променити је знање о неопходности раног откривања промена на дојкама, јер подаци показују да се жене јављају прекасно, тек када је болест узнапредовала и када су могућности лечења ограничене.
Read 615 times Last modified on Tuesday, 30 October 2018 07:33

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.