Monday, 30 July 2018 11:33

28.јул Дан борбе против хепатитиса

Written by
Rate this item
(0 votes)
Од 2010.године Светска здравствена организација (СЗО) је установила 28. јул као дан обележавања борбе против Хепатитис-а. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга-а, који је открио вирус Хепатитис-а Б.
Хепатитис Б и Ц су хроничне инфекције које могу да не показују симптоме дуги временски период, понекад годинама, па и деценијама.
Вирусни хепатитиси Б и Ц представљају главне здравствене изазове који према проценама Светске здравствене организације (СЗО) погађају 325 милиона људи широм света. Међу главним су узрочницима карцинома јетре, што доводи до више од милион смртних случајева годишње, а тај број се може упоредити са смртним случајевима изазваним туберкулозом и ХИВ-ом заједно. Док су смрти повезане са туберкулозом и ХИВ-ом у опадању, број смрти које су повезане са хепатитисом се повећава.
Овогодишња кампања обележавања Светског дана хепатитиса има за циљ да здравствене раднике и друге стручњаке, али и и све особе у ризику подсети на важност превенције и раног откривања и могућности лечења ових инфекција како би се допринело постизању главног циља прве Глобалне иницијативе стратегије 2016-2021: Елиминиација вирусних хепатитиса у будућности.
Велики број људи који има хепатитис Б или Ц, због оскудних или никаквих симптома ових болести, то не зна.
Низак степен обухвата тестирања и лечења је наважнији јаз који треба решити како би се досегли глобални циљеви елиминације до 2030.године.
Рано откривање и правовремено лечење је важно за смањење здравствених компликација које могу наступити као последица хроничне инфекције али и за превенцију ширења вирусних хепатитиса у друштву.
Хепатитис може бити спречен, дијагностикован, третиран и чак излечен!
Због тога вас позивамо да подржите кампању и дате свој допринос подизању свести о важности превенције вирусних хепатитиса.
Епидемиолошка ситуација вирусних хепатитиса у Војводини
Вирусни хепатитиси чине значајан здравствени проблем Срема.
У групи акутних вирусних хепатитиса, хепатитис А је ранијих година био најчешће обољење. Променом хигијенских и социјално - економских услова мењао се и степен ендемичности хепатитиса А на простору округа. Након епидемијског таласа, који је имао врх у 2007. години, ово обољење у Срему а и у целој АП Војводини има опадајући тренд, са нижим епидемијским таласима и дужим интерепидемијским периодима.
Разлике у клиничком испољавању болести, у односу на узраст, одражавају се на епидемиолошке облике јављања хепатитиса А. Захваљујући побољшању хигијенских услова, осигурању здравствено безбедне воде за пиће, мерама спречавања контаминације хране, долази до померања прокужавања према старијим узрасним групама и пораста учешћа иктеричних облика болести. У 2017.години, у Срему је регистровано ово обољење.
Од 1988. године број новооболелих од хепатитиса Б са мањим осцилацијама континуирано опада. У 2017. години пријављено је 11 случајева хепатитиса Б (четири случаја акутног и седам хроничног хепатитиса Б. Код свих оболелих обољење је имало повољни исход. Контролом добровољних давалаца крви и трудница према важећим законским прописима, испитивањем сексуалних партнера носилаца ХБсАг и особа које су прележале хепатитис Б, у 2017. години лабораторијским пријавама 20 случајева HВsAg+ лица.
Регистровани број оболелих од акутног хепатитиса Б у 2017. години је најмањи од увођења надзора над овим обољењем у АП Војводини. Током последње четири године регистровани број оболелих од хроничног хепатитиса Б је континуирано већи у односу на број оболелих од акутног хепатитиса Б. Високо учешће хроничних форми болести је последица неповољне епидемиолошке ситуације акутног хепатитиса Б претходних деценија. Највећи број новооболелих од акутног хепатитиса Б регистрован је у сексуално активној популацији, што указује на значај сексуалног пута у ширењу инфекције.
У протеклих десет година, оболевање од акутног хепатиса Ц се региструје континуирано.У 2017. години није регистровано оболевање од акутног хепатитиса Ц, док је дијагноза хроничног хепатитиса Ц пријављена код седам особа, без смртног исхода. Код 45 особа је утврђено носилаштво антитела на хепатитис Ц. Регистровани број особа оболелих од хроничног хепатитиса Ц је последње четири године нижи је у односу на ранији период. Због честог асимптоматског почетка болести, време заражавања вирусима хепатитиса је тешко одредити, те ни епидемиолошким испитивањем није лако утврдити ризикофакторе. Данас је међу носиоцима антитела на хепатитис Ц, пацијентима са акутним и хроничним хепатитисом Ц, високо учешће особа које користе дроге убризгавањем.
Укратко о хепатитисима
Шта је хепатитис
Хепатитис је вирусно запаљење јетре. Изазивају га вируси хепатитиса (А,Б,Ц,Д,Е, и други). Код неких особа болест добија хроничан ток и временом може довести до цирозе или тумора јетре.
Симптоми хепатитиса
Код одређеног броја инфицираних може се јавити жутица, уз појаву тамне мокраће и светле столице те малаксалост, слаб апетит, главобоља, мука, гађење на масну храну, симптоми слични грипу… Често, болест добија хроничан ток када не даје никакве симптоме.
Како се добија хепатитис?
Вируси хепатитиса Б, Ц и Д се могу добити на следеће начине:
  • Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом.
  • Употребом зараженог прибора који се користи при интравенском или интраназалном коришћењу дрога или убризгавању лекова.
  • Током хемодијализе (ретко).
  • Путем трансплантације органа са инфицираног донора, трансфузијама крви и крвних продуката, сперме, органа и ткива (данас веома ретко јер се врши обавезно тестирање дарова даваоца).
  • Акцидентално – убодом на иглу или оштар инструмент или излагањем крви инфицираних особа (често код здравствених радника).
  • Ако се користе нестерилни инструменти при операцијама, интервенцијама, инвазивним процедурама, стоматолошким и другим интервенцијама којима се нарушава интегритет коже (тетоважа, акупунктура, пирсинг, козметичке процедуре)
  • Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену (четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте) са особом која је инфицирана
  • Са заражене мајке на новорођенче.
  • Хепатитис А се преноси контаминираном храном или водом као и прљавим рукама.
Како се открива и потврђује инфекција вирусом хепатитиса?
Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви. Потребно је да се са резултатима анализа и упутом изабраног лекара јавите инфектологу.
Лечење вирусног хепатитиса
Лечење хепатитиса има за циљ да ублажи и успори ток болести и одложи појаву хроничног хепатитиса или цирозе јетре.
Спречавање ширења заразе
За особе инфициране вирусом хепатитиса Б, Ц и Д саветује се:
Када је реч о Хепатитис Б вирусној инфекцији, најбоља превентивна мера је вакцинација и то свих особа из група са повећаним ризиком и све новорођене деце.
Сексуални партнери и особе које живе у домаћинству са особом инфицираном вирусом хепатитиса Б, Ц или Д треба да се вакцинишу вакцином против хепатитиса Б, уколико се лабораторијским тестовима докаже да су серонегативни.
Ако користите дроге, пријавите се на лечење. Не смете користити заједничке игле, шприцеве и остали прибор за убризгавање дроге или лека као ни заједничке цевчице за ушмркавање кокаина.
Треба да имате сопствени и недељив прибор за личну хигијену (бријачи, четкице за зубе, пинцете, маказице, машинице). Посекотине покрити ханзапластом.
Не смете бити добровољни даваоци крви, органа, ткива и сперме.
Ако имате стабилну дугогодишњу везу нема потребе да мењате своје сексуалне навике, а употребом кондома ризик од заражавања партнера се још више смањује. Партнеру треба предочити чињенице о свом здравственом стању и поразговарати о евентуалном тестирању партнера.
Редовно праћење код инфектолога, здрава исхрана (без пуно масти, чешћи лагани оброци), апстиненција од алкохола и дроге.
Саветовалишта за добровољно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ, хепатитисе и полно преносиве болести постоје при свим Заводима за јавно здравље као и многим НВО у градовима широм Војводине.
телефон саветовалишта
Завод за јавно здравље Сремска Митровица, Стари Шор 47
телефон: 022/618-691
Извори: Институт за јавно здравље Војводине и Завод за јавно здравње Сремска Митровица
Центар за контролу и превенцију болести
Read 511 times Last modified on Monday, 30 July 2018 11:45

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.