Wednesday, 14 March 2018 08:34

Епидeмиолошка ситуација малих богиња на територији округа

Written by
Rate this item
(0 votes)
Oд почетка октобра 2017.године због епидемиолошке ситуације на територији Републике Србије уведен је пооштрени епидемиолошки надзор над малим богињама на територији сремског округа.
На територији општине Рума пријављена је породична епидемија малих богиња са три оболеле особе. Оболели су одрасле особе непознатог вакциналног статуса или непотпуно вакцинсане против морбила.
Центар за контролу и превенцију болести пријавио је породичну епидемију у Инђији са осам оболелих. Оболеле особе су невакцинисане особе или особе непознатог вакциналног статуса.
На територији сремског округа региструју се и појединачни случајеви обољевања од малих богиња са територије општине Рума (два), града Сремска Митровица (три), општине Инђија (два), општине Стара Пазова (два), Пећинци (два) као и особа који су део епидемије у Београду.
Особе са територије Сремског округа са којима су оболели остварили контакт у периоду заразности су под здравственим надзором.
У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији Републике Србије па и Сремског округа интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.
Подсећамо да су мале богиње изразито заразно обољење које се лако преноси са оболеле на осетљиву особу и да је вакцинација против морбила најефикаснији начин да се спречи појава и ширење болести.
Read 658 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.