Wednesday, 14 February 2018 08:44

Актуелна епидемиолошка ситуација малих богиња на територији Сремског округа

Written by
Rate this item
(0 votes)
Од почетка октобра 2017.године због епидемиолошке ситуације на територији Републике Србије уведен је пооштрени епидемиолошки надзор над малим богињама на територији сремског округа. У овом периоду закључно са 13.02.2018 год на територији Сремског округа, регистровано је укупно девет случајева малих богиња, од којих је седам лабораторијски потврђена на Институту за вирусологију, вакцине и серуме ,,Торлак“.
На територији општине Рума пријављена је породична епидемија малих богиња са три оболеле особе. Оболели су одрасле особе непознатог вакциналног статуса или непотпуно вакцинсане против морбила.
На територији сремског округа региструју се и појединачни случајеви обољевања од малих богиња са територије општине Рума (два), града Сремска Митровица (један) као и здравствених радника запослених у здравственим установама на територији Београда (са територије општина Рума, Инђија и Стара Пазова).
Оболели са територије Сремског округа су одрасле особе и једна десетомесечна беба непознатог вакциналног статуса или непотпуно вакцинисане против морбила. Особе са територије Сремског округа са којима су оболели остварили контакт у периоду заразности су под здравственим надзором.
У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији Републике Србије па и Сремског округа интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.
Подсећамо да су мале богиње изразито заразно обољење које се лако преноси са оболеле на осетљиву особу и да је вакцинација против морбила најефикаснији начин да се спречи појава и ширење болести.

Др Марија Лазаревић
Шеф одељења епидемиологије
Read 759 times Last modified on Wednesday, 14 February 2018 08:47

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.